sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Överihyvä tomaattinen tofupiiras gluteenittomana

Oikeasti tämän piiraan nimi on Anneli Auer -piirakka, mutta sen kirjoittaminen otsikkoon ei tuntunut kovin sopivalta. Kaiken sovinnaisuuden nimissä pohdin tämän reseptin julkaisemista pariinkin otteeseen, mutta päädyin toteamaan, että ohje on aivan liian hyvä jätettäväksi mainitsematta. Kyseessä ei tokikaan ole oma reseptini, vaan se on napattu Trapped under Slice -zinestä. Jollekin Anarko Pie voi olla tutumpi termi, joka viittaa suolaiseen piirakkaan, jonka täytteet sanelee sen hetkinen kaapin sisältö. Melko usein se pohjautuu soijarouheeseen, sipuliin ja tomaattipyreeseen. Auerpiiras puolestaan täytetään legendan mukaan sillä, mitä Antikristus sanelee. Ja sehän on alkuperäisen reseptin kehittelijälle sanellut sitten aika tuhdin paketin kaikkea. 

Kuvausalustaksi olisi ehkä pitänyt valita jotain hieman synkeämpää, mutta ehkäpä pastellinsävyt keventäisivät reseptiä aihetta.

Muokkasin ohjetta omaan piirasvuokaani sopivammaksi vähän summanmutikassa, mutta yhtä kaikki lopputulos oli oikein maukas. Oikeastaan pohjataikina oli yksi parhaista, mitä olen tehnyt. Helposti käsiteltävä ja muotoiltava, erittäin hyvän makuinenkin vielä. Jauhoina voi käyttää niin gluteenittomia kuin gluteenillisiakin.


Anneli Auer -piiras

Pohja
4 perunaa
125g rasvaa (vähempikin riittää, mutta rasvan kanssa more is more) 
3 dl jauhoja (käytin kaura-, tattari- ja riisi-, mutta mikä vain sopinee)
1 tl leivinjauhetta 

Kuori, keitä ja muussaa perunat, lisää rasva, jauhot & leivinjauhe. Painele voideltuun piirasvuokaan ja jätä osa taikinasta koristeluun.
 

Täyte
250g maustamatonta tofua
1 sipuli
maun mukaan valkosipulia eli paljon ja mielellään raastettuna
soijakastiketta, paprikamaustetta, mustapippuria, cayennepippuria, pihvimaustetta
70g tomaattipyrettä 

½ prk soijakermaa/kaurakermaa
reilusti tuoretta basilikaa
kourallinen kirsikkatomaatteja

Kuullota hienonnetut sipulit reilussa öljyssä, lisää tofukuutiot ja mausteet, paistele niin että tofu ruskistuu kevyesti, lisää tomaattipyre ja kasvikerma sekä basilika. Levitä mössö ja pilkotut kirsikkatomaatit pohjataikinan päälle ja koristele piiras (pentagrammilla, tämä on oleellinen osa reseptin estetiikkaa). Uunita 225 ja n.25min.


6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! Olen joskus tehnyt perunapohjaista piirakkataikinaa,mutta olin ihan unohtanut.Nyt ptiää tehdä uudestaan,joten kiitos muistutuksesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä :) Olin itsekin ihan unohtanut, miten hyvää perunapohjaisesta piirakasta tulee.

      Poista
  2. Hei tää ohje tuli kuin tilauksesta. Mun on pitäny pitkään tehdä pinaattipiirakkaa, vain pohja on puuttunut ;)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmmm, pinaattipiirakka kuulostaa hyvältä! Tää pohja toimii siinä varmasti todella hyvin. :)

      Poista
  3. Tää vaikuttaa tosi hyvältä! Kokeilen low fodmap-dieettiä ja tää ohje sopii hyvin pienin variaatioin. Kärsiiköhän maku paljon jos valkosipulin ja sipulin jättää pois? Ajattelin korvata ne kevätsipulin varsilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin valkosipuli on tässä aika oleellisessa roolissa, mutta en usko maun siitä kuitenkaan kärsivän, jos sen jätät pois. Kevätsipulin varret tuovat varmaankin sitä sipulisuutta ihan sopivasti mukaan :)

      Poista