lauantai 31. elokuuta 2013

Vegaaninen suklaatäytekakku + haaste

 
Niinhän siinä tuppaa usein käymään, että kun on jotain suunnitellut oikein tarkasti, eivät asiat kuitenkaan järjesty aivan suunnitellusti. Näin kävi minulle elokuun toiseksiviimeisenä perjantaina, kun oli tarkoitus viettää perheen kesken syntymäpäiviäni. En ehtinyt suunnitelmissani päästä aamua pidemmälle. Vietin syntymäpäiväni ja muutaman muunkin päivän sairaalan valkoisia seiniä katsellen. Ennen kuin kukaan ehtii kysymään, ei mitään vakavaa, murtuma jalassa. Kesälomani jatkuu kuitenkin tämän vuoksi vielä kuukaudella. Samoihin aikoihin perheessä vietettiin suruaikaa erään karvaisen hännänheiluttajakaverin muistoksi. Kaikenlaista on siis tapahtunut.



Sen verran olin ehtinyt syntymäpäiviä kuitenkin valmistelemaan, että kakku odotti jääkaapissa täytettynä, josta se kuitenkin heivattiin pakastimeen odottamaan. Ainakin voin todeta, että tämän kakun voi pakastaa oikein hyvin ja kuorruttaa sulatuksen jälkeen. Pohja on ihanan mehevä, se ei välttämättä tarvitsisi edes kostutusta ja maistuisipa varmaan ihan sellaisenaankin kahvileipänä. Se taipuu kuitenkin täytekakun muotoon ongelmitta: on helposti leikattava ja hyvin koossapysyvä. Joku on joskus toivonutkin ihan perus kakun ohjetta tänne, joten tässäpä yksi vaihtoehto.


Suklaakakku

3 dl jauhoja (käytin spelttiä ja noin ½ dl perunajauhoa)
½ dl kaakaojauhetta
1½ dl (muscovado)sokeria
1 tl vaniljaa
2½ tl leivinjauhetta
2 dl soijajugea
1 1/4 dl vettä, soijamaitoa tai kahvia
3/4 dl öljyä
ripaus suolaa

Kostutukseen ½ dl kahvia

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sitten nesteet ja pyöräytä tasaisesti sekaisin. Pingota 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia, tai kunnes tikkuun ei jää enää taikinaa. Jäähdytä ennen leikkaamista.

Väliin marjahilloa:
10 taatelia
3 dl marjoja (käytin 2 dl mustikkaa ja 1 dl mustaherukkaa)
hifistelyksi voi laittaa 1 rkl chia-siemeniä ja 1 tl psyllium-kuitua

Pilko taatelit kippoon ja laita marjat päälle. Sulavista marjoista valuva neste pehmentää taateleita. Soseuta tasaiseksi. Levitä halkaistun ja kostutetun kakun pohjalle. (Kakun kasassa pysymistä helpottaa, kun sen pitää vuoassa täytteiden levittämisen ajan.)

ja suklaamoussea:
½ pkt pehmeää tofua
1 dl Alpron soijavispiä
75 g maidotonta tummaa suklaata
ripaus ceylon kanelia

Sulata suklaa ja jäähdytä hieman. Vatkaa vispi kuohkeaksi. Soseuta pehmeä tofu. Vatkaa kaikki ainekset sekaisin. Levitä hillokerroksen päälle ja nosta kansi päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kuorrutteeksi suklaamoussea:
½ pkt pehmeää tofua
1½ dl soijavispiä
100 g maidotonta tummaa suklaata
ripaus ceylon kanelia

Toimi kuten edellä. Levitä kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla. Tarjoa.


Laiskiainen riippukeinussa -blogin Ninni antoi minulle haasteen, jonka säännöt ovat seuraavat:

Tässä haasteen säännöt / The rules of the challenge:
1. Thank the person who gave you this challenge.
2. Answer the 11 questions proposed for you.
3. Make up 11 questions.
4. Share the acknowledgement for 11 blogs with under 200 readers.

Vastaukset Ninnin kysymyksiin:
1. Minkä ruoan valmistat parhaiten?
Kaikenlaiset epämääräiset pikamössöt. :D Ehkä intiavivahteinen linssikeitto tai erilaiset leivokset ovat sellaisia, joita kehtaa yleensä tarjota muillekin.

2. Mitä elintarvikkeita ottaisit mukaan yli 10 tunnin junamatkalle?
Lähimenneisyydessä on kokemusta lähinnä 5-7 tunnin juna- tai bussimatkoista, joilla pidän yleensä myös eväät mukana. Luultavasti tekisin valmiiksi mukaan ruokaisan smoothien, pari ruisleipää runsailla täytteillä ja ehkä jokin papupitoinen salaatti. Naposteluasioita on lisäksi aina oltava, eli pähkinöitä, kuivahedelmiä ja/tai pari palaa tummaa suklaata. Ja vettä!

3. Mitä ruokaa tarjoat seuraavissa juhlissasi?
Seuraavat juhlat taitavat olla vasta loppuvuodesta, joten ei mennä ihan sinne saakka vielä.

4. Oletko pettynyt jonkun maan ruokatarjontaan? Miksi?
Ihan hirveästi ei ole kokemusta eri maiden ruuista, mutta joskus aiemminkin olen maininnut erittäin pahasta pasta-annoksesta Italiassa ja pitsastakin, joka oli parhaimmillaankin keskinkertainen. Nämä olivat kuitenkin yksittäistapauksia.

5. Miten parantaisit Suomen ravintolatarjontaa?
No ainakin Oulun korkeudella olisi paljonkin parannettavaa, etenkin jos vertaa vaikka Tampereeseen. Siinä, missä Tampereella löytyi melkein joka nurkan takaa paikka, joka tarjosi esimerkiksi tofusalaattia ja tai vegaanisia vaihtoehtoja leivoksistakin, Oulussa tuollaisia ihmeitä saa hakemalla hakea. En tiedä yhtäkään ravintolaa, josta saisi tofusalaattia. 

6. Minkälainen olisi unelmiesi ravintolakokemus?
Hyvä seura tekee paljon. Olisi hienoa, jos pääsisi vegaaniseen fine dining -ravintolaan (liekö sellaista olemassakaan?) ja tilata jokin överi kymmenen ruokalajin illallinen. :D Terveisin maalaistonttu Pohjois-Pohjanmaalta, jolla ei ole kokemusta hienommista ravintoloista.

7. Suosikki ruokajuomasi?
Vettä juon yleensä, joskus harvemmin kaura- tai mantelimaitoa.

8. Oletko yllättynyt joistain ruokatavoista tai -rituaaleista ulkomailla?
Sen verran vähän olen matkustanut, etten ole inessä skenessä minkään maan ruokatavoista tai -rituaaleista, enkä niitä juurikaan tunne edes kuulopuheelta. 

9. Oletko ruokahifistelijä?
Riippuu, mitä sillä tarkoitetaan. En millään masterchef-tasolla ainakaan, mut jos vaikkapa eettisyys, ekologisuus ja laadun arvostaminen katsotaan hifistelyksi, mikä ettei. 

10. Minkälainen olisi unelmiesi piknik?
Jälleen, seuran merkitystä ei voi korostaa liikaa. Aurinkoinen kesä- tai kevätpäivä jollain esikaupungin tai muun rauhallisen alueen nurmialueella, korissa raikasta ja hyvää evästä. Aina vain parempi, jos samalla pääsisi uimaan, terveisin nimim. vesihirmu -90. Lasketaanko patikointireissujen eväshetket piknikiksi? Ulkona syödyt eväät maistuvat aina parhailta.

11. Oletko ruoan suhteen helppo vai hankala matkailija?
Jotain siltä väliltä. Toisaalta olen melko joustava, mutta riippuu niin monesta tekijästä. Nälkä tekee minusta hankalan ainakin matkaseuran kannalta, sillä äkäpussi ottaa helposti yliotteen.

Omat kysymykseni:
1. Kuvaile täydellistä aamuasi.
2. Luettele viisi vahvuuttasi.
3. Luettele neljä vahvuuttasi keittiössä.
4. Mille olet perso?
5. Ketä pyytäisit seuraksi ravintolaillalliselle?
6. Onko sinulla onnenesineitä? Jos on, mitä?
7. Entä ketunhäntää kainalossa?
8. Tärkein omistamasi asia/esine?
9. Minne matkustaisit, jos saisit äkkilähdön minne vain?
10. Mainitse kolme kivointa asiaa tässä päivässä.
11. Mainitse kaksi parasta asiaa kuluneessa kesässä.

Ja haastan:
Heidin
Minnan
Nannan
Jennin
Pipsan
ja Anniinan

15 kommenttia:

  1. Om nom, onpa hiton hyvän näköinen kakku! :)

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköinen kakku! Olipa kurjaa ,että jouduit syntymäpäiväjuhlien sijaan olla sairaalassa,mutta toivottvasti jalkasi jo voi paremmin!

    VastaaPoista
  3. Kiitos haasteesta. :) Vastailen kysymyksiisi mielelläni.

    VastaaPoista
  4. Mutta kakku näyttää mahetsulta. Testiiiin

    VastaaPoista
  5. Ryde, hyvää olikin. :) Ei mikään äklömakea, mutta silti hyvä makeannälän taltuttaja.

    Jael, kiitos. Tässähän tämä menee omalla painollaan. Jalka on kuukauden kipsissä, toivotaan, että luutuminen lähtee kunnolla käyntiin!

    Annami, mielenkiinnolla odottelen. :)

    Johanna, testaahan! ;)

    VastaaPoista
  6. Hyvin samantyyppisiä kakkuja tulee minullakin tehtyä juhliin. Ja kaikille maistuu! Tai ainakaan kukaan ei ole uskaltanut moittia ;)
    Jalalle pikaista parantumista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla tulee jostain syystä hyvin vähän tehtyä täytekakkuja, vaikka olisi jotain juhliakin. Täytynee varmaan kunnostautua asiassa. :)
      Kiitos!

      Poista
  7. No voi sentään tuota jalkaa! Pikaista paranemista täältäkin. Onneksi sentään oli tuollainen mahtikakku, kerrassaan upean näköinen ja varmasti myös makuinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kakku oli kyllä hyvää ja kerrankin aika huolettomat koristelut tekivät siitä vain näyttävän. ;)

      Poista
  8. Kiitos haasteesta, vastailtu on! :)
    Pikaista paranemista ja on tosiaan herkullisen näköinen kakku, omnom!

    VastaaPoista
  9. Btw, ootko koskaan kokeillut tehdä raakasuklaata ilman kookosöljyä eli käyttämällä vain kaakaojauhetta ja kookosöljyö (+ muut lisukkeet)? Halauisin kokeilla joskus raakasuklaan tekoa, mutten lämpene tolle kookosöljylle... :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko, että käyttämällä vain kaakaojauhetta ja kaakaovoita (eikä kookosöljyä, kuten kommentissasi lukee) + lisukkeet? Olen tehnyt ilman kookosöljyä käyttämällä sitä kaakaovoita. Toimii siis aivan samoin, rasva sulaksi ja jauheet sekaan. Kaakaovoi on jäähtyessään kovempaa kuin kookosöljy ja onhan maussa eroa. Yleensä teen suklaan käyttämällä vaikkapa desin kaakaovoita ja vain yhden tai pari ruokalusikallista kookosöljyä, mutta jos kookosöljy ei millään maistu, sen voi kyllä aivan hyvin korvata kaakaovoilla.

      Poista
    2. Siis joo, käyttämällä raakakaakaojauhetta ja kaakaovoita (ym. härpäkkeitä). Kookosöljyä vierastan lähinnä tyydyttyneiden rasvojen (vaikka niitä tässä tapauksessa terveellisinä pidetäänkin) takia ja myös siinä mielessä, että säästäisin rahaakin, kun en osta molempia rasvoja.

      Poista
  10. Anonyymi: Ymmärrän toki ja se on okei! Koen kuitenkin kommenttisi hieman asiattomaksi blogini aihepiirin kannalta, enkä tässä yhteydessä halua olla sen kohde. Siksi sensuuri kävi.

    VastaaPoista