tiistai 16. heinäkuuta 2013

Raparperikeksit (raw)

Huhhuh, mikä viikonloppu takana. Festareiden pauhusta palautuminen verottaa jo toista päivää, mutta onneksi kaapissa odottelee vielä muutama loiventava. Hassua, miten täysin raittiin ihmisen palautuminen yöjuoksuista voikin kestää näin pitkään. En uskalla kuvitellakaan, millaiset olot niillä on, jotka viettivät koko viikonlopun kosteissa merkeissä, huh... Mutta sitten niihin loiventaviin, jotka eivät tietenkään ole alkoholia nähneetkään...


Keksejä! Työt loppuivat heinäkuun alussa ja juhlistin sitä leipomalla pitkästä aikaa keksejä. Raparperi taittui oivasti uunittomiin kekseihin ja lopputulos muistuttaa vienosti jenkkien cookieita. Paksuja, rapeita ja hyviä. Ei ehkä aivan niin makeita, mutta täydellisiä iltateen tai päiväkahvin kavereita - ja festareilta palannut keksimonsteri kiittää. :) Ohjetta varten silmäilin etäisesti Outin kirjasta löytyvää keksiohjetta, mutta enimmäkseen menoa saneli intuitio. Taikinasta syntyisi ihania keksejä ilman raparperi-twistiäkin ja vaikkapa raakasuklaakuorrutuksella!

Nautiskelin keksini matcha latten kyytipoikana. Näillä eväillä virkistyy taatusti yksi väsynyt matkustajakin.


Raparperikeksit (noin 12 isohkoa keksiä)

2-3 raparperin vartta
1 tl ceylon kanelia
½ tl vaniljaa
1 rkl hunajaa tai agavea
5 dl idätettyä tattaria
2 dl mantelimaidon tekemisestä jäänyttä kuitua TAI mantelijauhoja
1½ dl (noin 13) taatelia pilkottuna
½ tl suolaa
1/4 tl kardemummaa
½ dl seesaminsiemeniä muutama tunti liotettuna
½ dl pellavansiemeniä
2 rkl kaakaonibsejä (ei pakollinen, mutta erittäin suotava)
(1 rkl lucumaa)
hieman vettä

Pilko raparperi mahdollisimman pieneksi silpuksi ja sekoita se kupissa mausteisiin ja hunajaan/agaveen. Marinoi muutama tunti huoneenlämmössä. 

Huuhtele ja valuta seesaminsiemenet hyvin liotuksen jälkeen. Hienonna taateli pieneksi silpuksi. Laita kaikki ainekset raparpereja ja kaakaonibsejä lukuunottamatta leivontakulhoon, lisää tilkka vettä ja surauttele sauvasekoittimella rouheiseksi taikinaksi. Lisää loputkin ainekset ja pyörittele sekaisin, maistele taikinaa ja lisää makeutta, jos tarvii.

Lusikoi leivinpaperille uunipellille kasoja ja muotoile kostutetuin käsin ympyräisiksi. Kuivata 50 asteisessa uunissa uuninluukku raollaan tai kuivurissa noin vuorokausi. Käännä keksit puolivälissä kuivatusta.

6 kommenttia:

  1. Jotenkin tulin hyvälle mielelle, kun löysin tämän blogin. Itse kun olen muuttamassa ensikuussa omilleni ja pienellä opiskelijabudjetilla pitäisi pärjätä jotenkin ja saada itselleen hyvää ruokaa ja terveellisiä reseptejä! Ehdottomasti jään kyllä seurailemaan mitä kirjoittelet täällä!

    http://just-open-your-mouth.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :) Opiskelijabudjetti on todellakin pikkuruinen, mutta se ei tarkoita, etteikö voisi syödä hyvin ja terveellisesti. Tsemppiä muuttoon ja tulevaan, toivottavasti blogistani on apua :)

      Poista
  2. Raparperia en olekaan koskaan kokeillut kekseihin,joten kiitos vinkistä:)Näitä taidan kokeilla sitten kun palaan kotiin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperin maku on valmiissa kekseissä aika mieto, mutta kaikin puolin hyviä nämä ovat. Kardemumma on lempimausteitani ihan kaikessa ja maistuu ihanasti näissä :)

      Poista
  3. No kyllä kelpasi palata kotiin noiden herkkujen ääreen. Ja kupissa näyttää olevan kovin tuttua juomaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä koti ja tutut ainekset ruokakaapissa tuntuvat taas hyviltä, kun on vähän aikaa viettänyt aivan erilaisissa olosuhteissa. :)

      Poista