perjantai 21. kesäkuuta 2013

Ruusuinen raparperikakku (raw)


Aloitin jo kirjoittamaan siitä, miten mielikuvituksetonta kokkailuni koko kesäkuun ajan on ollut, mutta lopulta teksti ei millään olisi sopinut tämänkertaiseen aiheeseen. Eikä tietenkään päivän - tai paremminkin viikonlopun - teemaan. Vaikka keittiössä onkin nyt nähty lähinnä lainareseptejä ja vanhoja hyviksi havaittuja ohjeita, sain pinnistettyä jotain hyvää juhannukseksi. No myönnettäköön, että sekin on vanhan reseptin uusintaversio, mutta mitä sitä hyvää hylkäämään. Tuon vanhan postauksen ohjeet toimivat edelleen erinomaisesti, mutta kaakusta halusin varioida vähän isomman ja kakkumaisemman. Hyvällä menestyksellä. Juhannusreseptiksi tämä tulee vähän viime tingassa, mutta voihan tätä tehdä ihan milloin vain, kunhan raparperia on saatavilla. :) Enjoy!



Ruusu-raparperikakku (20 cm:n irtopohjavuokaan)

Pohja:
3 dl mantelijauhoja ja ½ dl seesaminsiemeniä
3 rkl kaakaonibsejä
3 rkl raakakaakaojauhetta
2 dl rusinoita tai pilkottuja taateleita
ripaus suolaa

Täyte: 
3-4 isohkoa raparperin vartta
1 rkl ceylon kanelia
1 tl vaniljaa
½ dl agavea/hunajaa

3 dl cashew-pähkinöitä
2 dl irish moss -geeliä TAI tymäkkää chia-hyytelöä*
kourallinen tai pari ruusun terälehtiä
½ dl kookosöljyä
½ dl kaakaovoita
½ dl lucumaa ja/tai tocotrienolsia
½ dl agavea/hunajaa
maun mukaan steviaa tai lisää agavea/hunajaa

* Irish moss: Huuhtele levä huolellisesti ja laita isoon kulhoon, jonka täytät vedellä. Liota jääkaapissa yön yli. Kaada sitten vesi pois ja huuhtele levä kertaalleen. Laita blenderiin ja lisää vettä, blendaa geeliksi.
Chia-hyytelö: Sekoita noin ½ dl chia-siemeniä ja 1½ dl vettä. Hyydytä vähintään muutama tunti. 

Aloita kuorimalla ja pilkkomalla raparperit astiaan, lisää mausteet ja agave/hunaja. Laita jääkaappiin maustumaan yöksi. Laita myös cashew-pähkinät likoamaan yön ajaksi. Huuhtele pähkinät huolellisesti liottamisen jälkeen.

Sekoita keskenään pohjan ainekset ja blendaa ne tehosekoittimessa tai blenderissä muruiseksi taikinaksi. Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele taikina pohjalle. Sulata täytteen rasvat. Blendaa täytteeseen tulevat pähkinät muruksi, lisää raparperiseos ja muut ainekset, paitsi rasvat. Blendaa mahdollisimman sileäksi. Täyte voi olla helpompi työstettävä kahdessa erässä ja tarvittaessa voit lisätä tilkkasen vettä, jotta seos pyörisi hyvin. Maista makeus, lisää sitten rasvat ja pyöritä sekaisin. Kaada pohjan päälle. Vie kakku jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön ajaksi. Koristele ruusun terälehdillä, kaakaonibseillä tai mulperimarjoilla.


Kaunista ja rauhallista juhannusta kaikille!

4 kommenttia:

  1. Ihana kakkukaunotar! Ruusu ja raparperi ovat kyllä hyvä yhdistelmä.

    VastaaPoista
  2. Mun blogissa on sulle haaste. :)
    http://kahvikettu.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi, vastaan haasteeseen ehtiessäni. Eli en siis ihan hetkeen :)

      Poista