lauantai 1. kesäkuuta 2013

Raparperipiiras


Hyvää kesäkuuta toverit! Helteet ovat hemmoitelleet Suomea jo hyvän tovin - minun puolestani tällaisena saisi jatkua seuraavat pari kuukautta :) Kerkesin viettää toukokuussa minilomaa, mutta nyt suuntaan kesäkuuksi töihin, joten postaustahti saattaa hyytyä entisestään. 


Raparperihan on selkeä kesän merkki, siitä ei ole epäilystä. Luonnollisesti se taittuu herkulliseksi piiraaksi, jota maiskutella auringonpaisteessa nurmikolle levitetyllä viltillä nautiskellen. Täytteen raparperisoseeseen tulee eksoottista aromia tähtianiksesta, joka sopii makumaailmaan täydellisesti. Enjoy!


Raparperipiiras (halkaisijaltaan 25 cm vuokaan)

Pohja:
125 g rasvaa (kookosöljy käy hyvin)
1½ dl muscovadosokeria
2 dl kaurahiutaleita
4 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl soijajugurttia

Täyte:
0,75 l raparperia pilkottuna
1 dl vettä
2 tähtianista
1 kanelitanko
1 dl muscovadosokeria
½ dl perunajauhoja

Aloita täytteen tekemisellä. Laita kuoritut ja pilkotut raparperit kattilaan ja lisää 1 dl vettä. Laita sekaan tähtianikset ja kanelitanko, keitä hiljalleen kymmenisen minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet soseiseksi. Poista anikset ja kanelit seoksesta ennen muiden ainesten lisäämistä.

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Tee pohja vatkaamalla rasva ja sokeri sekaisin. Vatkaa sekaan kaurahiutaleet ja kaikki loput ainekset järjestyksessä. Painele öljyttyyn piirasvuokaan ja reunoille. Käsien kostuttaminen voi helpottaa työstämistä.
Lisää hieman jäähtyneeseen raparperitäytteeseen sokeri ja perunajauhot huolellisesti sekoittaen. Kaada pohjan päälle. Tee päälle kauramuru:

50 g kookosöljyä
1½ dl kaurahiutaleita
½ dl muscovadosokeria

Sulata rasva, sekoita kaura ja sokeri sekaan. Ripottele piiraan päälle. 
Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes pinta ja reunat ovat kauniin ruskeat. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Samat jutut siellä ja täällä :) Olit vain pikkasen viitseliäämpi kuin minä.
    ps. mahtavan rapistunut kuvausalusta. Käynkin heti kurkkaamassa onko eräs ulkona lojunut vanha ovi jo/vielä kuvauskunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä sattui! :) Olihan noista pihan raparpereista jotain keksittävä.
      Kiitos, alustana toimi vanha, rapistumaan päässyt ja remppaa odottava pihapöytä. Minusta tuo rähjäinen pinta on kaunis, mutta äitini haluaisi sen kunnostaa.

      Poista
  2. Ai täällähän tämä kaipailemani raparperipiirakkaohje lymysikin! Törmäsin tähän jossain jo joku päivä ja tuo runsas mössöinen täyte jäi kummittelemaan mielen perukoille. Voiskohan perunajauhoa korvata jollain? Psylliumilla vaikka? Tuo kuvauspöytä on tosiaan fiiliksekäs. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hyvää, sen voin luvata! :) Uskoisin, että perunajauhon korvaaminen vaikkapa psylliumilla onnistuisi, mutta sitä ei kannattane aivan puolta desiä laittaa. Ehkä ruokalusikallinen tai pari riittäisi?

      Poista