torstai 2. toukokuuta 2013

Aika raakaa ruokaa

En ole kovin innokas keittokirjojen hamstraaja, vaikka ruuanlaitto ja leivonta yksiä suurimpia intohimojani ovatkin. Blogosfäärin virtuaalinen reseptipankki sen sijaan on ahkerassa käytössä. Ehkä siksi en olekaan reseptikirjoja hankkinut. Tähän saakka ainoa omistamani reseptikirja on eräästä kisasta voitettu Pohjois-Pohjanmaa alá carte, jonka sittemmin vein äidin kirjahyllyyn. Keittiökameleontti-Outilta ilmestyi vastikään esikoisteos Raakaruoka-aika!, joka minun kuitenkin oli ehdottomasti saatava. Riemu oli melkoinen, kun paketti tipahti postiluukusta, ja kasvoi kasvamistaan hypistellessäni painotuoreita sivuja käsissäni. 


Kyllähän sen jo ennalta tiesi, ettei Outin tuotoksiin voi pettyä. Sivut vilisevät toinen toistaan kiehtovampia reseptejä ja inspiroivia kuvia. Kirjan visuaalinen ilme on raikas. Värien kanssa ei ole hissuteltu ja ne toimivat kauniiden kuvien tehosteena. Reseptien osalta kirja ei noudata perinteistä "alkuruoka - pääruoka - jälkkäri" -asetelmaa, mutta kokonaisuus on selkeä ja ymmärrettävä. Uskaltaisin väittää, että Raakaruoka-aika sopii kelle tahansa keittiötaidoista riippumatta, sillä reseptit ovat suhteellisen simppeleitä ja hyvin ohjeistettuja. Mielestäni teos tekee raakaruuan maailman helposti lähestyttäväksi. Kokonaisuudessaan teos resepteineen tarjoaa yhtä lailla silmän, kehon kuin mielenkin ruokaa. Luulenpa, että kirjan parissa vietetään vielä monen monituista hetkeä.
 

Ristiretken reseptikirjan saloihin aloitin illallisosiosta löytyvällä tattaritabboulehilla. Lupaava alku ensikokeilulle, sillä ruokaisa salaatti oli maistuva, raikas ja täyttävä. Outi vinkkaa, että tattarin sijaan voi käyttää myös kvinoan tai vehnän ituja, ainakin ensimmäinen lähtee testiin vielä jonain päivänä!


Tattaritabbouleh (neljälle)
Ohje Outi Rinteen kirjasta Raakaruoka-aika!

n. ½ l idätettyä tattaria
n. 1 tl laatusuolaa
1/4 tl kanelia
1-2 valkosipulin kynttä puristettuna
1 sitruunan mehu
vajaa 1 rkl hunajaa tai agavea
reilusti jauhettua mustapippuria
2 rasiaa kirsikkatomaatteja
3 vartta kevätsipulia (minulla ei ollut)
pari nippua persiljaa
nippu minttua
1 kurkku kuutioituna
1 avokado kuutioituna
1 paprika
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

Sekoita tattariin mausteet ja sitruunan mehu. Anna marinoitua samalla, kun kuutioit kasvikset ja silppuat rehut. Sekoita kaikki ainekset suuressa kulhossa. Tarkista maku ja vie tarjolle.

4 kommenttia:

  1. Oih kade! Tämä on mun kirjahankintalistassa kanssa. Odottelen tässä ensin hiukan, kun on synttärit tulossa, että jospa joku tajuaisi kotipuolella :D

    VastaaPoista
  2. Jei, kiitos ihanasta postauksesta <3 Ja arvaa mitä meilläkin on tänään luvassa.. =)

    VastaaPoista
  3. Minunkin pitää ehdottomasti hankkia tuo kirja,hienolta ´näyttää!

    VastaaPoista
  4. Liisa, pieni merkitsevä vihje vain kotiväelle, ehkä joku heistä ymmärtää vinkin ;) On kyllä ehdottomasti hankkimisen arvoinen, ei jätä kylmäksi!

    Outi, kiitos sinulle ihanasta kirjasta <3 Tabboulehista taisi tulla vakioruoka omassakin keittiössäni. Voipi olla, että tarjoan tätä kotopuolessakin perheelle, kun kesäksi muutan taas lähemmäs kotia. :)

    Jael, kyllä suosittelen oikein lämpimästi. Mahtavaa saada tällaisia teoksia kauppoihin!

    VastaaPoista