lauantai 16. helmikuuta 2013

Kaura-spelttileipä

Itärintamalla on vallinnut pieni radiohiljaisuus, sillä otin taas oman loman kotipohjolaan. En ennättänyt pyörittelemään laskiaispullia tai leipomaan herkkuja ystävänpäivälle, saati edes vinkkaamaan viime vuoden ohjeisiin. Laskiaispullitta ei sentään tarvinnut olla, kiitos pullantuoksuisen äitin. Aion kuitenkin tehdä vielä kevään mittaan oman satsin noita kardemummaisia nisuja, sillä se roikkuu edelleen to do -listallani. Sitä päivää odotellessa olen kuitenkin harjoitellut hieman samaiselta listalta löytyvää leipälupausta, aika hyvin tuloksin. Olen saanut kesytettyä hiivataikinan muotoon jos toiseenkin, eikä äkkiseltään tule parempaa tuoksua mieleen kuin uunituoreen leivän.

Tämä kaura-spelttileipä oli todella helppo tehdä ja maistui ihanalta! Hieman soveltelin jättämällä perinteisen kohotuksen sijaan taikinan yöksi jääkaappiin, mutta halutessaan työvaiheen voi tehdä ihan tavalliseen tapaan. 

Kaurainen spelttileipä
2½ dl vettä
n. 15 g hiivaa (1/3 pkt)
½ tl hyvää suolaa
1 rkl agave/hunaja/ruokosokeri
1 rkl öljyä
2 dl kaurahiutaleita
3 dl spelttijauhoa (puolikarkeita)
2 rkl pellavansiemeniä

Pinnalle: siemeniä, kaurahiutaleita, pähkinärouhetta... (en laittanut)

Murusta hiiva haaleaan veteen ja hämmentele sekaisin. Lisää agave/tms., suola, pellavansiemenet ja kaurahiutaleet. Lisää osa spelttijauhoista ja sekoittele hyvin. Lisää öljy ja loput jauhot, vaivaa taikina huolellisesti. Voit peittää leivontakulhon kelmulla ja laittaa taikinan yöksi jääkaappiin tai kohottaa lämpimässä paikassa liinan alla puolisen tuntia. Otin taikinakulhon aamulla jääkaapista ja kaadoin taikinan öljyttyyn leipävuokaan. Lämmitä uuni 175-asteeseen ja anna taikinan kohota vuoassa liinan alla, kunnes uuni lämpeää. Lisää pinnalle halutessasi siemeniä tms. Uunita noin 35 minuuttia.

15 kommenttia:

  1. Oi, alkoi välittömästi tehdä mieli juuri uunista otettua leipää! Herkulliset kuvat siis =P

    VastaaPoista
  2. Hyvän näköinen leipä! Pitkään pitkään aikaan en ole tehnyt leipää ja sisälämpötilakin on vielä sellainen,että se taikinan nouseminen on erittäin pitkäkestoista.Mutta tätä voisi kokeilla joskus.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Outi. Aito päivänvalo tekee kuville ihmeitä! :)

    Yaelian, minullakin leivän leipominen on vähän sellaista, että toisinaan tulee piiitkiä taukoja, kunnes taas tulee leivottua lähes viikottain jotain.

    VastaaPoista
  4. Oi ku näyttää hyvältä! Tuota reseptiä pitää ehdottomasti testata pian, kaapissa onkin sopivasti spelttijauhoja, jotka suorastaan huutavat, että leipoisin niistä jotain! :)

    Jos käytän kuivahiivaa, niin paljon sitä mahtaisi tarvita taikinaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Spelttijauhot ovat varsin monipuolisia leivonnassa, kannattaa kokeilla niitä ennakkoluulottomasti moneen paikkaan.

      Nyt on myönnettävä, etten tiedä kuivahiivan määristä, kun en sitä ole oikeastaan koskaan käyttänyt. Joissain saman tapaisissa ohjeissa olen nähnyt käytettävän 1-2 rkl kuivahiivaa, joten luulisi sillä onnistuvan.

      Poista
  5. Vaikuttaapa hyvältä! Taidan testata samaa gluteenittomana versiona. :) Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  6. Mikäs tässä, uunituore kaura-spelttileipä suussa. Tää on tosi hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, mahtavaa kuulla! Hienoa, että ohjeesta oli iloa :) Voin melkein haistaa uunituoreen leivän tuoksun tänne saakka ;)

      Poista
    2. Jees, ja täältä voit käydä tsekkaa kuvan leivästä, jos kiinnostaa: http://shapeandcake.blogspot.fi/2013/04/leipaa-ja-sirkushuveja-eiku-tah.html :D

      Poista
  7. Kiitos reseptistä. Leipä oli erittäin hyvää. Oliko kellään muulla ongelmaa leivän helpohkon murustumisen kanssa? Minulla nimittäin pelkkä voin levittämin sai leipäviipaleen palasiksi. Jäiköhän vaivaaminen liian vähään, vai mistä lie johtui?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kaverillani oli sama ongelma testatessaan reseptiä, mutta oma versioni oli ihan kasassapysyvää sorttia. Luulen, että vaivaamisella ja mahdollisesti myös jauhojen laadulla on vaikutusta rakenteeseen. Olen käyttänyt oululaisen lähituottajan puolikarkeita spelttijauhoja (en muista nyt merkkiä), jotka ovat toimineet kaikissa resepteissä erittäin hyvin. Speltti vaatii kuitenkin hieman kovempaa käsittelyä sitkon aikaansaamiseksi, joten luulisin, että hyvällä vaivaamisella on paljon tekemistä rakenteen kanssa.

      Poista
  8. Kiitos! Ensi kertaa varten täytyy ostaa vuoka, niin leipä pysyy muodossa :) Ja kiva saada vaihtelua FODMAP-leipiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, mukava kuulla, jos leipä on maistunut! :)

      Poista
  9. Jospa psyllium taikinaan lisättynä auttaisi , ettei murene,ohje menee testiin ��

    VastaaPoista