lauantai 23. heinäkuuta 2011

Megapostaus: Vegaanisia juhlaherkkuja

Tämä postaus on ollut mielessäni jo pitkään, sillä vegaanisista juhlaherkuista kysellään vähän väliä niin internetin kuin arkielämän saralla. Toki tänä päivänä hakukoneiden avulla löytyy läjäpäin reseptejä ja vinkkejä, mutta ei kai opastusta koskaan voi liikaakaan olla. Kertaushan on tunnetusti opintojen äiti, vai? Vegaanileivokset on siitä käteviä, että ne sopivat myös kahdelle suurelle ruoka-aineyliherkkyysryhmälle: kananmuna- ja maitoallergisille. Puhumattakaan sekasyöjistä. Tämän postauksen kuvat ovat vanhoja, ylioppilasjuhlistani vuodelta 2009, mutta eiväthän hyväksi todetut reseptit vanhene. Valmiit reseptit olisivat helpottaneet suunnitteluja paljon, joten toivottavasti nämä helpottavat jonkun juhlatarjontapulmaa. Tuolloin kyllä käytin aineksia, joihin en tänään koskisi, kuten margariinia, mutta senhän korvaa helposti vaikkapa kookosöljyllä.

Juhlapöytä
 Kuvasta näkyy pääosa tarjolla olleista, eli:
  • karjalanpiirakat + "munavoi"
  • voileipäkakku
  • sacherkakku
  • manteli-sitruunakakku
  • pikkuleipiä
  • kuivakakku
Ohjeet tässä postauksessa siis kaikkiin muihin paitsi kuivakakkuun, sillä en kuollaksenikaan muista, mikä kahvikakku oli kyseessä tuolloin. 


Aloitetaan karjalanpiirakoista, vaikka lieneekin oikeaoppisempaa puhua cocktailpiirakoista pienen kokonsa vuoksi. Juhlissa kuin juhlissa ne tuntuvat pitävän pintansa eräinä suosikkipurtavina, eikä poikkeusta tapahtunut ylppäreissänikään. Piirakat luonnistuvat äärimmäisen helposti vegaanisena, sillä vain täyte ja "uitto" (jota kaikki eivät edes tee) tehdään perinteisesti eläinaineita sisältävästi. Koska jo tuolloin olin kiinnostunut veganismin lisäksi lähiruuasta, halusin korvata osan riisistä suomalaisemmalla ohralla. Ohje on kohtalaisen pieni, noin muutamalle kymmenelle kipaleelle, sillä maximääriä tarvittaessa nämä piirakat on helpointa tehdä useammassa erässä hyvissä ajoin ja laittaa pakkaseen odottamaan juhlapäivää (ainakin jos kärsivällisyyden katkeaminen tai jännetuppitulehduksen uhka rassaa), jolloin uunissa miedolla lämmöllä sulattaen ne ovat jälleen kuin vasta paistettuja. Juhliini taisimme tehdä tämän ohjeen kolme kertaa, hyvin riitti.

Karjalanpiirakat:
täyte
3 dl vettä
2 dl puuroriisiä ja/tai ohrasuurimoita
7 dl luomusoijajuomaa (maustamatonta!)
1 tl suolaa

kuori
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 dl luomuruisjauhoja
2 dl luomuvehnäjauhoja (tai speltti/graham jne)
1 rkl öljyä

kostutus
1½ dl luomusoijamaitoa
50g margariinia
  1. Tee ensin täyte sekoittamalla ryynit kiehuvaan veteen ja keittäen noin 10 min, jolloin vesi imeytyy ryyneihin. Lisää soijamaito ja sekoita, kunnes puuro alkaa kiehua. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä kypsäksi, sekoita välillä ja varo polttamasta pohjaan (turvallisinta on käyttää haudekattilaa). Lisää suola ja jäähdytä. 
  2. Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja öljy. Notkista taikina tasaiseksi käsin vaivaten. Tee taikinasta tanko ja jaa se noin kolmeenkymmeneen osaan, pyöritä palloiksi, litistä kakkaraksi ja kaaviloi ohuiksi, pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 15 cm:n kuoriksi. Ripottele päälle ruisjauhoja ja pinoa päällekäin.
  3. Poista jauho kuoren päältä ja levitä siihen täytettä. Nosta reunat keskelle ja rypytä muotoonsa. 
  4. Laita piirakat pellille vieri viereen ja paista 300-asteessa uunin keskitasossa noin 15-20 min, kunnes ne saavat hieman väriä. Sulata kattilassa rasva ja lisää soijamaito. 
  5. Kasta kypsät piirakat kuumassa maito-rasvaseoksessa ja laita pehmenemään, peitä voipaperilla ja liinalla. 
Piirakoiden levitteeksi oli tietysti oltava munavoita, tai ainakin yllättävän autenttinen korvike sille, joka valmistui pieneksi kuutioidusta maustamattomasta tofusta, vegaanisesta margariinista ja suolasta.

Vegaanisen voileipäkakun tekeminen oli isohko, mutta kiehtova haaste. En halunnut käyttää leipänä mitään pullahöttöä, eikä majoneesipläjäykset ole oikein koskaan hivelleet makunystyröitäni ja toisaalta kokonaisuuden oli oltava yhteensopiva, herkullinen ja ruokaisa. Majoneesiton voileipäkakku olikin lopulta erittäin hyvää, lopputulos oli harmoninen, kaikki vieraat pitivät oikein paljon ja isoveljeni taisi jopa sanoa, että parasta voileipäkakkua, mitä on ikinä syönyt. Olin ylpeä luomuksestani.

Vegeleipäkakku:
1-2 pussia jotain hyvää viipaloitua täysjyvävuokaleipää

1. täyte: Tuorejuusto-paprika
Tofutti-tuorejuustoa (valkosipuli, yrtti tai maustamaton)
pari rkl maustamatonta luomusoijajugurttia
paprikaa

2. täyte: Paputahna
4-5 dl kidneypapuja keitettynä
vettä tarpeen mukaan
suolaa

3. täyte: Tsatziki
½ prk maustamatonta luomusoijajugurttia
½ kurkku karkeaksi raastettuna
pari valkosipulinkynttä murskattuna

Kuorrutus
Tartex-yrttitahnaa
pari rkl luomusoijajugua
+
1 prk maustamatonta Tofuttia
½ prk luomusoijajugua

Kostutus
maustamatonta luomusoijajuomaa
  1.  Aloita hyvissä ajoin valuttamalla purkillinen soijajugurttia suodatinpussissa. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja kostuta niitä soijajuomalla ja jätä sivuun täytteen teon ajaksi.
  2. Tee ensimmäinen täyte: notkista Tofutti parilla lusikallisella soijajugurttia ja lisää silputtu paprika. Laita leipäviipaleita yksi kerros sopivan kokoiseen vuokaan ja levitä täyte päälle. Kasaa päälle toinen kerros leipiä. 
  3. Raasta tässä välissä kolmanteen täytteeseen tuleva kurkku ja jätä talouspaperin päälle vuodattamaan enimpiä nesteitä. Tee sitten kakkostäyte soseuttamalla tai survimella survomalla pavut, lisää vettä niin, että saat paksun mutta levitettävän tahnan. Lisää maun mukaan suolaa. Levitä leipien päälle ja kasaa jälleen uusi leipäkerros.
  4. Viimeinen täyte: Ota puolet valutetusta soijajugurtista, murskaa sekaan valkosipulit ja lisää kurkkuraaste, sekoita. Levitä leipien päälle ja kasaa viimeinen kerros leipiä.
  5. Tee päälle tuleva kuorrutus sekoittamalla Tartex ja jugurtti, levitä kakulle. Sekoita sitten Tofutti ja valutettu soijajugurtti ja kuorruta reunat. Koristele. 
Etualalla voileipäkakku, taustalla sacher
 Jos voileipäkakku on juhlapöydän kuningas, niin seuraava suklaapläjäys on ehdoton kuningatar, manteli-sitruunakakku salarakastaja ja viimeinen perustäytekakku prinsessa. Leivontalinjakaan ei mennyt aivan perinteisillä poluilla, sillä valkaistu vehnäjauho tai sokeri ei oikein lämmittänyt mieltä. Intiaanisokeri ja hienot spelttijauhot käyvät hyvin leipään kuin kakkuunkin. Kahteen ensimmäiseen hain vinkkiä Chocochilistä, joskin muutoksia nekin reseptit saivat. Sacherkakku oli muistikuvieni mukaan ISO, tuhti ja herkullinen.

Sacherkakku:
pohja (tehdään kaksi pohjaa ts. 2 x tämä ohje)
4,5 dl jauhoja 
1½ dl (intiaani)sokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
130 g tummaa suklaata
125 g margariinia tai öljyä
0,5 tl vaniljaa
3 dl soijamaitoa
öljyä ja korppujauhoja vuokaan
1 dl soijamaitoa kostuttamiseen
täyte:
200g aprikooseja
vettä

kuorrutus:
100g margariinia
200g tummaa, maidotonta suklaata

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Sulata margariini kattilassa ja lisää pilkottu suklaa. Sekoita, kunnes massa on tasaista.
Kääntele kuivien aineiden joukkoon ensin soijamaitoa, sitten suklaa-margariiniseosta vuorotellen, sekoita mahdollisimman vähän. 
Kaada voideltuun ja jauhotettuun halkaisijaltaan 25 cm:n irtopohjavuokaan, johon on pingotettu leivinpaperi. Paista uunin alatasolla 175-asteessa noin 50 min, tai kunnes pohja on kypsä.
Tee toinen samanlainen. Jäähdytä ja kostuta soijajuomalla.
Pilko aprikoosit kattilaan ja keitä niitä vähässä vedessä niin, että ne pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella. Levitä pohjan päälle, aseta toinen pohja päälle.
Sulata kuorrutteen margariini kattilassa ja lisää sekaan pilkottu suklaa, sekoita, kunnes massa on tasaista. Valuta kakun päälle. 

Manteli-sitruunakakku:
pohja
4,5 dl jauhoja
1½ dl (intiaani)sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl mantelirouhetta
1½ dl margariinisulaa
3 dl soijamaitoa
1 luomusitruunan raastettu kuori
0,5 luomusitruunan mehu
margariinia tai öljyä ja korppujauhoja vuokaan
täyte
1 prk kauravaniljakastiketta tai kauravispiä
40g mantelijauhetta
½ luomusitruunan kuori 
½ rkl luomusitruunan mehua

kuorrutus 
1 prk kauravispiä
40g mantelijauhetta
½ luomusitruunan kuori ja rkl sen mehua
+ paahdettuja mantelilastuja

Sekoita pohjan kuivat aineet ja lisää sekaan sulatettu margariini, soijamaito, sitruunankuoriraaste ja mehu. Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, paista 175-asteessa uunin alatasolla. Jäähdytä, leikkaa kahteen osaan ja kostuta soijajuomalla.
Paahda mantelilastuja kuivalla pannulla. Sekoita jääkaappikylmä vaniljakastike, mantelijauhe ja sitruunankuori ja mehu. Levitä kakkupuoliskon päälle ja aseta kansiosa paikoilleen. 
Vispaa kuorrutteen kauravispi vaahdoksi, sekoita mantelijauhe ja sitruunakamat, levitä kakun päälle ja ripottele lopuksi mantelilastut. 

Eläinystävän kermakakku (pieni):
pohja
3½ dl jauhoja
1½ dl (intiaani)sokeria
2 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl vaniljaa
100g margariinisulaa
1 dl omenasosetta tai 1 muussattu banaani
2 dl vichyä
soijajuomaa tai vichyä kostutukseen

täyte 
1 prk kauravaniljakastiketta
banaaniviipaleita

kuorrutus
1 prk kauravispiä
hedelmiä/marjoja koristeluun

Sekoita kuivat aineet, lisää margariinisula ja omenasose, sekoita. Lisää vichy, sekoita tasaiseksi. Kaada pieneen öljyttyyn ja jauhotettuun uunivuokaan ja paista uunin keskitasossa 175-asteessa 35-40 min, kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä ja leikkaa kahtia, kostuta.
Lado kakun väliin banaaniviipaleita ja vaniljakastiketta, aseta päällimmäinen osa, ja levitä vaahdotettu kauravispi. Koristele. 

Pikkuleivät (n. 40 kpl):
50g margariinia
½ dl sokeria
1 banaani muussattuna
1/4dl siirappia
3 dl jauhoja
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa ja inkivääriä
½ soodaa

pinnalle vegaanisia nonparelleja, kaneli-sokeri -seosta tai vaikkapa kookoshiutaleita

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri, lisää banaanisose koko ajan vatkaten. Lisää siirappi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet pienissä erissä. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi (helpottaa leipomista). Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 40 palaan. Pyöritä palleroiksi, litistä hieman ja uita nonparelleissa tai haluamassasi koristeessa. Lado pellille, jätä kohoamisvaraa ja paista 200-asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Onnellisesti ylioppinut

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Moikka!

    Vaikuttavat sikahyviltä resepteiltä, kiitos :) !
    Sitruunatäyte on varmasti hyvää--mitä keksisi mantelin tilalle ?
    ( Allerginen ystävä )

    Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka moi! :)
      Luulen, että mantelin voisi jättää kokonaan poiskin ilman, että sitä tarvitsisi korvata millään. Mutta jos haluaa kokeilla korvata ja muut pähkinät sopivat, niin ehkä hassel-/cashew-pähkinäjauheella.

      Poista